in

Baskıya Giriş | Baskı Hakkında Genel Bilgiler

Baskıya Giriş | Baskı Hakkında Genel Bilgiler

Baskıya Giriş | Baskı Hakkında Genel Bilgiler
Baskıya Giriş | Baskı Hakkında Genel Bilgiler

Baskıya Giriş | Baskı Hakkında Genel Bilgiler

Grafik ürünlerin dijitalde bir de baskı boyutu vardır. Dijital teknoloji ile tasarım ekranda kalmıyor, baskı aşamasında yeni teknolojiler geliştiriyor. Sayısal tarayıcılar ile görüntüler dijital ortama aktarılabiliyor, sayısal ortamda üstünde oynanıp, değiştirilip, montajı yapılıp dijital yazıcılardan çıkışı alınıyor. Bugün masaüstünde bulunan küçük yazıcılar bile herkesin her zaman baskı alabilmesi, bir grafik tasarımcı için prova baskı almasına imkan vermiştir. Renk tasarımı baskı için büyük önem taşır. Kullandığımız programların renk ayarları vardır. Ekran üzerinde ayırt edemeyeceğimiz bizi yanıltan RGB ve CMYK renk uzaylarını baskıda birlikte kullanamayız. Örneğin internette kullanılan renk sistemi RGB’dir. Baskıda ise CMYK renklerini kullanırız. CMYK dört ayrı film tabakası halindedir. Baskıda renklerin oluşumu için küçük tram, noktacıklar, baskının çöznürlüğüne göre değerlenip basılır.

Yaygınlaşan baskı öncesi hazırlık sistemi CTP (ComputerToPlace) doğrudan kalıp teknolojisidir. Bu baskı sisteminde bilgisayar üzerindeki veri doğrudan baskı kalıbı üzerine pozlanır. CTP kalıpları dünya genelinde başarılı olmuş ve geniş bir kullanıcı kalitesi bulmuş pazarın tamamnını ele geçirmiştir. Baskı öncesindeki süreci bir adım olsun azaltmak, kimyasal bir işlemi ortadan kaldırarak bu sistemi çevre dostu bir baskı yapmıştır.

Masaüstü çoğaltım tekniklerinden biri Lazer yazıcılardır. Toz halindeki pigmentler  (toner) renk malzemesidir. Postscriptçalışabilem özelliği ile çizimleri yüksel kalitede basabilme olanağı sağlar. Mürekkep püskürtmeli yazıcılardan daha masraflı fakat daha kalitelidir. Mürekkep püskürtmeli yazıcılar, adından da anlaşılacağı gibi sıvı boya pigmentlerinin noktacıklar halinde püskürtülmesi ile gerçekleştirilir.

Litografi (taşbaskı) tekniği ofset baskının temellerini atmıştır. Suyun ve yağın birbirlerini itme prensibine dayanan ofset baskı en gelişmiş çoğaltım tekniklerinin başında gelir.

Web Ofset baskı tekniği Ofset baskı tekniğinin bir versiyonudur. Kullanılan bobin kağıt ile hızlı ve yüzeyin her iki tarafınada baskı alınabilir. Gazete basımlarında kullanılan yaygın baskıdır. Tipo ve Flesko baskı tekniği ofset baskıdan farklı, bir yüksek baskı tekniğidir. Fotografik ögelerin olmadığı baskılar için tercih edilir. Farklı formatlar ve malzemeler için dijital baskı makinaları her türlü baskıyı
gerçekleştirebilmektedir.

Sonuç olarak, dijital teknoloji grafik tasarıma sınırsız imkanlar ve yaratıcılık alanı yaratmıştır. Bugün dijital ortamda tasarım yapmaya başlayan biri olarak, elle hazırlanan, basılan o zorlu süreci uygulamak şöyle dursun, bahsetmek bile yoruyor. Hızlı sonuç alma isteği, yeni dijital teknoloji ürünleri ile gerçekleşiyor. Grafik Tasarım bu anlamda hızlı üretim ve tüketime göre şekillenmiş, hizmet alanı ve kullanıcı yelpazesi oldukça genişlemiştir.

What do you think?

Bir yanıt yazın

GIPHY App Key not set. Please check settings

32 Comments

Pikaj Nedir ? | Pikaj İçin Gereken Malzemeler

Pikaj Nedir ? | Pikaj İçin Gereken Malzemeler

Baskıya Uygun Tasarım Nasıl Hazırlanır ?

Baskıya Uygun Tasarım Nasıl Hazırlanır ?