Gereksiz Uzatılan Kelimeler | Yanlış Telaffuz Edilen Kelimeler
Telaffuz Hatası Yapılan Bazı Kelimeler | Yanlış Telaffuz Edilen Kelimeler | Kısa Söylenmesi Gerekirken Uzatılan Kelimeler
Kısa okunması gereken çoğu kelime, uzatılarak yanlış bir biçimde telaffuz edilebilmektedir. Hatta bazen kelime içerisinde olmayan bir sesi (bkz; “ğ”) bile dahil edilerek ve yapılan yanlış ikiye katlanarak devam edilebiliyor.
Yapılan bu hatalar arasında en çok bilinenler; “böörek veya bööğrek”, “liise veya liğse” ve “yaarın veya yağrın” örnekleridir. Bu şekilde telaffuz hatası yapılan bazı kelimelere aşağıdaki listede yer verdim. Kelimelerin nasıl doğru bir şekilde telaffuz edilmesi gerektiğini anlattım.
Gereksiz Uzatılan Kelimeler
- Asa: Asa kelimesinde ki ilk “a” sesi kısa ikinci “a” sesi (bir buçuk ses) uzun okunur.
- Börek: İlk hece içerisinde yer alan “ö” sesi uzatılmaz kısa okunur. Yani “böörek” değil “börek”tir.
- Çörek: Börek kelimesinde olduğu gibi; çörek kelimesinin de ilk hecesinde bulunan “ö” sesi uzatılmaz ve direkt “çörek” şeklinde kısa okunur.
- Defile: Defile kelimesindeki “i” sesi uzatılmaz kısa söylenir.
- Hatıra: Hatıra kelimesinde ilk hecedeki “a” sesi (bir buçuk ses) uzun son hecedeki “a” sesi kısa okunur (ha:tıra).
- Hayır: Hayrı kelimesindeki “a” sesi uzatılmaz ve kısa telaffuz edilir. Yani bu kelimenin doğru telaffuzu “haayır” değil “hayır”dır.
- Lakap (Lâkap): Bu kelimedeki bütün sesler kısadır ve ilk hece ince söylenir.
- Lider: Lider kelimesindeki “i” sesi uzatılmaz, kısa söylenir. Yazıldığı gibi okunması gerekir, yani bu kelimenin doğru telaffuzu “liider” veya “liğder” değil “lider”dir.
- Lise: Lise kelimesindeki “i” sesi uzatılmaz, kısa söylenir. Bu kelimenin yazıldığı gibi okunması gerekmektedir, zira; kelime içerisinde yalnız bir tane “i” sesi bulunmaktadır ve çift “i” sesi ile okunup, söylenmesi gibi bir durum asla söz konusu değildir. Bu kelimenin doğru telaffuzu “liise” değil “liğse” hiç değil “lise”dir.
- Lisan: Lider ve lise kelimelerinde olduğu gibi bu kelimede de i sesi uzatılmaz ve kısa söylenir. Lisan kelimesinin doğru telaffuzu “liisan” ya da “liğsan” değil, “lisan”dır.
- Marul: Marul kelimesinin ilk hecesindeki “a” sesi uzatılmaz kısa okunur. Yani bu kelimenin doğru telaffuzu “maarul” değil “marul”dur.
- Nida: Nida kelimesinde bulunan ilk hecedeki “i” sesi uzatılmaz, kısa söylenir ve sözcükte “ğ” sesi yoktur. Yani bu kelimenin doğru telaffuz şekli “niida” değil “nida”dır.
- Nisa: Nisa kelimesinin ilk hecesindeki “i” sesi uzatılmaz, kısa söylenir ayrıca bu sözcükte “ğ” sesi yoktur. Yani bu kelimenin doğru telaffuz şekli “niisa” değil “nisa”dır.
- Nisan: Nisan kelimesinin ilk hecesinde bulunan “i” sesi uzatılmaz, kısa telaffuz edilir.
- Nişan: Nişan kelimesinin ilk hecesinde bulunan “i” sesi uzatılmaz, kısa söylenir.
- Tahin: Tahin kelimesinin ilk hecesindeki “a” sesi uzatılmaz, kısa okunur. Aynı şekilde ikinci hecesindeki “i” sesi de uzatılmaz ve kısa söylenir. Tahin kelimesinin doğru telaffuzu; “tahin”dir. Yani yazıldığı gibi dümdüz ve kısa sesler ile okunduğu şeklidir.
- Yarın: Yarın kelimesindeki “a” sesi uzatılmaz ve kısa telaffuz edilir. Bu kelimenin doğru telaffuzu; “yaarın” değil, “yağrın” hiç değil düz bir şekilde “yarın”dır.
GIPHY App Key not set. Please check settings
37 Comments