in , ,

Hedef Kitle Nedir, Ne Değildir ?

Hedef Kitle Nedir, Ne Değildir ? | Hedef Kitle İçin Neler Yapmalıyız? | Marka ve Hedef Kitle Arasında Bağ Oluşturma

Hedef Kitle Nedir, Ne Değildir ? | Hedef Kitle İçin Neler Yapmalıyız? | Marka ve Hedef Kitle Arasında Bağ Oluşturma
Hedef Kitle Nedir, Ne Değildir ? | Hedef Kitle İçin Neler Yapmalıyız? | Marka ve Hedef Kitle Arasında Bağ Oluşturma

Hedef Kitle Nedir, Ne Değildir ? | Hedef Kitle İçin Neler Yapmalıyız? | Marka ve Hedef Kitle Arasında Bağ Oluşturma

Marka ve Hedef Kitle Arasında Bağ Oluşturma

Hedef kitle, pazarlama sunumlarının baş aktörlerinden biridir.

Toplantılarda uzun uzun konuşulur. Hedef kitleye ulaşmanın yolları aranır. Yapılacak çalışmalardan bahsedilir. Stratejilerin oluşturulmasında önemli yer tutar.

Peki, özünde hedef kitle nedir?

En pratik anlamda, müşterileriniz ve potansiyel müşterilerinizin oluşturduğu bir yapıdır.

Hedef Kitle Ne Değildir?

Hedef kitle, aslında bir hedef değildir. Potansiyel müşterilerinizi bir kenara ayırırsak, hedef kitle maaşınızı ödeyenlerdir. Markanızı ayakta tutan, nakit akışınızı sağlayan, markanızın giderlerini ödeyenlerdir.

Hedef kitle, markanızdan bağımsız bir yapı değildir. Markanıza anlam katanlardır. Sizin rakipleriniz arasından sıyrılmanızı sağlayanlardır.

Hedef kitle, sizi dinleyenler değildir. Hedef kitlenizle paylaşımda bulunabilir, sohbet edebilir, fikir ve önerilerini alabilirsiniz. Hedef kitlenizle iletişiminiz tek yönlü değildir, olmamalıdır.

Hedef kitle, belirli tipte insanların oluşturduğu kalabalıklar değildir. Hedef kitle, özünde her biri kendi içinde bir dünya olan topluluklardır.

Hedef kitle, çoğu zaman kitle bile değildir. Çoğu zaman, hedef kitle yerine hedef birey demek daha doğru olur. O insanlara tek tek ulaşır, onlardan bir birliktelik kurarsınız. Mesajlarınızı, kitleye değil, kişiye özel kurgularsınız.

“Hedef kitle ne değildir?” sorusunu daha fazla uzatabiliriz. Fakat işin özünde hedef kitle kavramını anlamak ve onlar için yapılması gerekenler var.

Hedef Kitle İçin Neler Yapmalıyız?

  • Onları gerçekten tanıyın:

Markaların çok büyük bir oranı hedef kitlesini tanımıyor. Onların nelerden hoşlandığını, neleri sevmediğini bilmiyor. Onları tanımak için zaman harcamıyor. Hedef kitlesinin izlerini takip etmiyor.

Sosyal medya hedef kitleyi tanımak için muhteşem bir araçken, bunun için zaman da harcamıyor, emek de harcamıyor.

Önemli bir detay atlanıyor: Hedef kitlenizi tanımıyorsanız, onlara nasıl ulaşacaksınız?

  • İletişim kurun:

Bazı markalar, egolarına yeniliyorlar. Sürekli kendileri konuşmayı tercih ediyorlar. Müşterileri konuşacak olsa, bir an önce susmalarını istiyorlar. Hatta bazen sırf daha fazla konuşmak için, dinlemiş gibi yapıyorlar.

Gerçek markalar, iletişim kuranlardır. Dinlemenin, anlamanın, öneminin farkında olanlardır. İletişim kurarlar, müşterilerine gerçekten değer verirler.

  • Klasik fokus gruplardan vazgeçin:

Fokus gruplar giderek anlamını yitiriyor. Çünkü çoğunda duyulması gereken söyleniyor. Gerçekler göz ardı ediliyor.

Diğer taraftan, yeni fokus gruplar artık her yerde. Çünkü hedef kitleniz konuşuyor, anlatıyor, eleştiriyor, beğeniyor, paylaşıyor. Yapmanız gereken bunları takip etmek, desteklemek ve iyi anlamak.

  • Big datayı unutun:

Big data, havalı bir kelime olabilir. Fakat data anlamlı değilse, hiçbir işe yaramaz. Anlamlandırılmamış data, bir çöp yığınıdır.

Big datayı unutun. İşin özüne inin, hedef kitlenizle ilgili datalara yoğunlaşın. Onları daha anlamlı hale getirin. O dataları, sıkıcı excel satırlarının arasından kurtarın. İşe yarar ve güçlü hale getirin.

  • Birlikte geliştirin:

Hedef kitlenin en önemli özelliklerinden biri, markaya koşulsuz yardım edebilmesidir. Her şeyi kendiniz yapmaya çalışmayın. Markalar her konuda bilgili olmak zorunda değiller. Önemli olan hedef kitlenizi, oyuna dahil etmek, birlikte geliştirmek.

Hedef kitleye, markanızı birlikte geliştirme imkanı sunmak; onların bağlılıklarını arttırır. Kendilerini değerli hissettirir. Markanıza saygıları artar. Birlikte geliştirmek, herkesin kazandığı, kaybedeni olmayan bir yapıdır.

What do you think?

Bir yanıt yazın

GIPHY App Key not set. Please check settings

Markaların Yaklaşım Stratejileri

Markaların Yaklaşım Stratejileri

Görsel Kullanımı ve Reklam Üzerinde Etkisi

Görsel Kullanımı ve Reklam Üzerinde Etkisi