Robert Rauschenberg (Sanatın Devrimcisi)
Robert Rauschenberg, Amerikan ressam, heykeltıraş, fotoğrafçı, baskıcı ve performans sanatçısıdır. Herhangi bir akımın parçası sayılamayacak derecede bireyselci olsa da soyut dışavurumculuk ile pop sanatı arasında köprü vazifesi görmüş olduğu söylenebilir. Pop art öncüleri arasında yer alır. ABD’de sanata temsil olgusunu geri döndürmüştür. [1]
Başlıca Eserleri;
- White Painting (Three Panel) 1951
- Erased de Kooning 1953
- Automobile Tire Print 1953
- Skyway
- Monogram
- Collection 1955
- Canyon 1959
- Mother Of God
- Autobiography 1968
- Factum I 1957
- Factum II 1957
- Reservoir 1961
- Retroactive 1963
- Rhyme
- Booster 1967
- Bellini #1(detail) 1989
Robert Rauschenberg ve Hiçlik Sanatı Serisi (#1# / #2#)
#1#
White Painting (Beyaz Tuvaller), adları üstünde gerçekten bembeyaz olan eserlerdir. Tuvallerin sadece beyaz boya ile boyanmasıyla oluşmuşlardır. Bir ve ya birden fazla tuvallerin bir araya gelmesiyle oluşan eserler serisidir.
Öyle ki, eserleri sergilerken insanları bunların boş tuvaller olmadığına, aslında üzerinde beyaz boya katmanı çalışması olan tuvaller olduğuna ikna etmesi gerekmiş.
Rauschenberg’in tuvallerin sanki boşmuş gibi durması için gösterdiği bu çaba, tüm serinin aslında planlı ve üzerine düşünülmüş bir konsepti yansıttığının da kanıtı niteliğinde.
Temelde Rauschenberg’in tuvaller ile yaptığı çalışma, aslında birçok ressamın resme başlamadan önce tuvallerine uyguladığı bir işlem. Çoğu ressam tuvallerini beyaz bir katmanla kapladıktan sonra asıl eserlerini oluşturmaya başlıyor. Ancak Rauschenberg, bu noktada tuvalleri bilinçli olarak yalnızca beyaz boya katmanları ile bırakmış. Bu durum da yukarıda bahsedilen, ‘Sanatçı tuvalleri satın alıp duvara mı asmış yoksa üstlerine herhangi bir müdahalede bulunmuş mu?’ tartışmasını gündeme getirmiş. [2]
Bu seri, sanat nedir? Sanat nasıl olur? Ney sanat olarak kabul edilir? Tartışmalarını gündeme getirmiştir.
Beyaz Tuvaller serisi, minimalist sanat düşüncesinin yapı taşlarından biri olmakla kalmayıp, sanat tarihinde en radikal eserlerden biri olarak yerini alıyor.
#2#
Robert Rauschenberg’in devrimci yanını yansıtan, ünlü eserlerinden birisi Erased de Kooning;
Sanatçı Willem de Kooning’e gidip, üzerinde çalıştığı esere bir şeyler katmak istediğini söyleyerek, var olan resmi siliyor ve ortadan kaldırıyor. Bu hareketi devrim niteliğinde ses getiriyor, aynı zamanda ortaya yeni bir eser koymuş oluyor. Bu şekilde neo-avangardizm akımının da öncülerinden olmuş oluyor.
KAYNAKÇA
[1] Wikipedia.org
[2] Wannart.com
GIPHY App Key not set. Please check settings
One Comment