Heykel Sanatında Yontma ve Modelleme Nedir ?
Yontma ve Modelleme
Heykel sanatında kullanılan bazı temel yöntemler vardır. Şimdi bu yöntemlerden iki tanesini ele alacağız; yontma ve modelleme.
Yontma (Oymacılık)
Yontma diğer bir deyişle oyma, mantıken bir eksiltme tekniğidir. Sert malzemelerin (taş, ahşap, kemik, vb.) istenilen şekli elde etmek için oyulması veya yontulmasıdır. Heykeltıraş işleyeceği heykel boyutuna uygun büyüklükte bir blok ya da toprak halinde olan materyalini (kil, balmumu, taş, ahşap, bakır, bronz, tunç, kurşun, fildişi, kemik, çamur, polimer kil…) alır ve heykel yapımına başlar. Titiz bir şekilde materyaldeki fazlalıkları atarak yani eksilterek eseri ortaya çıkarmaya çalışır. Şekil tamamen ortaya çıkana ve eser bitene kadar bu şekilde yontmaya devam eder.
Yontma (Oyma) Tekniğine Örnek Bir Eser: Willendorf Venüsü (Venus of Willendorf)
Oolitik kireçtaşı’ndan yapılmıştır. Viyana Doğa Tarihi Müzesi’nde sergilenmektedir.
Modelleme
Yontmanın aksine modelleme bir ekleme tekniğidir. Yumuşak malzemelerin (kil, balmumu, kil, plastik) elle şekillendirilmesidir. Heykeltıraş, heykel yapımı için uygun gördüğü (kil, balmumu, alçı, çamur, polimer kil, plastik…) materyalin birçok parçasını birbirine güzelce ekleyerek heykelin şeklini ortaya çıkarır ve bu şekilde düzenlemeler, oynamalar yaparak heykeli ortaya çıkarır. Modelleme tekniği kullanılarak yapılan heykeller yaratım sürecinde çok daha kolay bir şekilde biçimlendirilir. Ayrıca modellemede yapılan hataların giderilmesi çok daha kolaydır.
GIPHY App Key not set. Please check settings