Gog
İnlizice’den çevrilmiş bir kitap olan Gog İtalyan yazar Giovanni Papini’nin bir eseridir. 1931 yılında yayımlanan hicivli bir yapıya sahip olan iki ciltlik bir romandır. Türkçeye ilk çeviren Fikret Adil’dir.
Gog bu kitapta ki baş karakterdir. Kitap zengin fakat yalnız yaşayan bir adamın dünyaya bakışını, dünya kültürlerinde ki olaylara ve şahıslara olan bakış açılarını anlatıyor.
Zengin bir adamın akıl hastanesine düştükten sonraki hayatını konu alıyor, adam o kadar zengindir ki çağının tüm düşünce adamlarının bildiklerine onlara para vererek sahip olmaya çalışıyor. Tüm düşünce akımlarının yaratıcılarından, yeni kuramcılarına kadar herkesle röportaj tadında sohbet ederek onların bildiklerini birebir onların ağzından dinliyor.
Ve Gog bu sayede 19. ve 20. yüzyılın birçok ünlü siyasetçi, sanatçı ve bilim adamlarıyla da görüşmüş ve neredeyse hepsinin başarı sırlarını öğrenmiştir.
İnsanlığı, dünyayı, doğayı ve de histiyanlığı kurtarmak isteyenler, sanatçılar, düşünürler, büyük adamlar, teknolojik ve ticari dehalar dahil herkes her konuyla alakalı cahil ama aşırı zengin bir iş adamı olan Gog’a başvurmuştur. Gog onayladığı fikirleri uygulamaları için bu insanlara para verir fakat sonuç neredeyse her seferinde fiyaskodur.
Özellikle paranın bazı değerleri nasıl değiştirebildiğini ve özgür olmanın ne demek olduğunu anlamanızı sağlayan bu roman, yaşama farklı bakış açıları ile bakmayı da hicivli bir anlatımla aktarır.
Kabaca bu roman, Birinci Dünya Savaşı sonrasında genç yaşta köşeyi dönmüş bir trilyonerin öyküsüdür. Picasso’dan Einstein’a kadar herkesle görüşüp fikirlerini öğrenmeye çalışmış olan Gog bir havuzu parayla doldurup yüzmüştür. Newyork’un ortasında geniş bir arazi satın alıp arazinin içerisine hem bir orman dikip hemde her dinin tapınağını yaptırmıştır. Aynı zamanda bir cumhuriyeti de satın almış ve parayı her şekilde kullanmış bir adamın öyküsüdür.
GIPHY App Key not set. Please check settings
28 Comments