Salvador Dali (1904-1989) Gerçeküstü Bir Usta
Şüphesiz 20. yüzyıl sanatının en önemli figürlerinden biri ve Sürrealizm’in önemli bir figürüdür. Resmin tüm kurallarına ve geleneklerine meydan okudu, rüya gibi görüntüler, çarpıcı semboller ve titizlikle detaylandırılmış teknik beceri ile ayırt edilen büyüleyici eserler yarattı.
İmza Çalışmaları
Dali, kariyeri boyunca, artık sürrealist sanatta temel mihenk taşları olarak kabul edilen bir dizi eser üretti. En ünlü eseri, 1931’de tamamlanan “Hafızanın Azmi (The Persistence of Memory)”dir. Bu tablo, ikonik olarak, rüya gibi bir sahil şeridinde bükülen ve bozulan iki eriyen cep saatini tasvir ediyordu.
Dikkate değer diğer eserler şunlardır:
Aziz Antonius’un Baştan Çıkarılışı 1946 (The Temptation of Saint Anthony)
Haşlanmış Fasulye ile Yumuşak Yapı (İç Savaşın Önsözü) 1936 ((Soft Construction with Boiled Beans) (Premonition of Civil War))
Savaşın Yüzü 1940 (The Face of War)
Teknikleri ve Stili
Dali’nin tekniği, akademik resmin kesin gerçekçiliği, titiz çizim ve son derece ayrıntılı teknik beceri gibi çeşitli yöntemlere dayanıyordu. Buna ek olarak Dali, Sürrealist hareketin bir özelliği olan daha yıkıcı bir bilinçaltını keşfetmekle de ilgileniyordu. Rasyonel yorumlamaya meydan okuyan rüya imgelerini ve sembollerini dahil etmekten özellikle hoşlanıyordu.
Sanat tarihinde çalışmalarının önemi abartılamaz. Avant-garde parçalarından tekniğine ve stiline kadar, Dali sanat dünyasında devrim yarattı ve dünyanın dört bir yanındaki izleyicilere ilham vermeye ve onları şaşırtmaya devam ediyor.
GIPHY App Key not set. Please check settings
19 Comments