Chopine Nedir ? | Ne Zaman, Ne İçin ve Nasıl Kullanılmıştır ?
Chopine, 15. ve 17. yüzyıl arasında Avrupa’da kullanılmış olan bir ayakkabı türüdür. Özellikle İtalya ve İspanya’da çok yaygın bir şekilde kullanılmıştır. Kadınlar, elbiselerini yükseltmek ve sokağın kirinden pasından korunmak için oldukça yüksek olan bu chopineleri giyerlerdi.
Chopine öncelikle Venedik’te kadınlar tarafından giyilmeye başlanmış olan yüksek topuklu, uzun bir takunyadır. Kadınların eteklerini yükselterek elbiselerini kirlerden korumak için giyilirdi.
Genellikle uzun bir tahta, ahşap tabanın üzerine, giyilecek olan üst kısmı yerleştirilen ayakkabı olarak tanımlanır. Bu ayakkabılar, giyen kişinin yerden daha yüksekte durmasını sağlar. Chopineler, lüks ve zenginlik göstergesi olarak da kabul edilirlerdi.
Bu ayakkabılar, oldukça yüksek topuklu olabiliyorlardı ve yürümeyi zorlaştırıyorken aynı zamanda da dengesizlik sorunlarına sebep olabiliyorlardı. Topuklarının yüksek olmasının sebebiyse etekler yerden ne kadar uzak tutulursa o kadar temiz kalacaktı, üstelik lüks ve zenginliğin bir göstergesi de olduğu için ne kadar abartılı o kadar iyi mantığıyla yükselttikçe yükseltmişler.
Zamanında sosyal sınıf ayrımı için kullanılsa da chopine, tarihsel giyim ve tarihsel moda için unutulmayan bir örnektir. Döneminde statü belirlemek için kullanılan bir moda öğesidir. Günümüzde ise ya tarihsel şovlar ve kostümler için ya da performans sanatları için kullanılmaktadır.
O zamandan günümüze kadar çok az sayıda ayakkabı bilinirliğini ve varlığını koruyabilmiştir. Ama sanıyorum ki chopineler tuhaf özellikleri sebebiyle 15. yüzyıldan 17. yüzyıla kadar kurtarılıp, 17. yüzyıldan da günümüze kadar korunabilmiştir. Müze koleksiyonlarında oldukça geniş bir yere sahipler.
Klasik Bir Chopine Örneği:
Bu örnek, bu özel formun tüm klasik özelliklerini göstermektedir: kırmızı veya yeşil kadife kaplama, kabaralı altın dantelle süslenmiş loblu platform taban, altın örgü kenarlar, vampta büzgülü şerit süsleme ve açık burnun altında sakal benzeri püskül.
GIPHY App Key not set. Please check settings
36 Comments