Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)
Nedir Bu DEHB ?
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), bir kişinin odaklanma ve dikkat etme yeteneğini etkileyen nörolojik bir bozukluktur ve hiperaktif davranış ve dürtüsellik ile karakterizedir. Semptomlar hafif ila şiddetli arasında değişebilir, çocukların ve yetişkinlerin sosyal, duygusal ve akademik gelişimini bozabilir. DEHB’nin kesin nedeni bilinmemektedir, ancak genetiğe bağlı olarak gelişebildiği durumlar çok net gözlemlenebilir. Odaklanma ve dikkat toplama gereksinimlerini karşılayan, zihinsel süreçleri düzenlemeye yardımcı olan önemli beyin kimyasallarındaki bozuklukları içerir.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) Başlıca Belirtileri
DEHB’nin aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi semptomu olabilir:
- Dikkatsizlik: dikkatle mücadele eder, dikkati kolayca dağılır, görevleri unutur, dinlemiyormuş gibi görünür.
- Hiperaktivite: kıpırdanma, aşırı konuşma, sessiz aktiviteler yapmada zorluk.
- Dürtüsellik: Davranışı kontrol etmede zorluk, sonuçları düşünmeden karar verme, dürtüsel davranış.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) Çeşitleri;
Üç farklı çeşit DEHB vardır;
- Dikkat eksikliği tipi
- Hiperaktivite tipi
- Dürtüsellik tipi
Dikkat Eksikliği Tipi Belirtileri ;
- Unutkanlık
- Odaklanamama, kurulan odağı bile sürdürememe
- Dikkat yetersizliği, çabuk dikkat dağınıklığı
- Göz teması kurmama
- Çabuk sıkılma, bir işi yapmada istikrarlı olamama
- Detayları gözden kaçırma
- Karşısında ki kişiyi dinlemede güçlük yaşama
- Bir şeyleri sürekli kaybetmek
- Basit talimatları akılda tutamamak
- Çok sık hata yapmak
Hiperaktivite Tipi Belirtileri ;
- Yerinde duramama, fazla hareketlilik hali
- Otururken bile eller ve ayakların rahat durmaması, sürekli hareket ettirilmesi
- Hızlı konuşmak
- Hatalı kelime telaffuzları ve cümleleri birbirine bağlama konusunda sıkıntı çekmek
- Dinlemekte zorlanmak
- Karşıdaki kişinin sözünü kesmek
Dürtüsellik Tipi Belirtileri ;
- Sabırsız olmak
- Bir şey istediğinde hemen karşılanması konusunda fazla istekli olmak, dayatmak
- Düşünmeden hareket etmek
- Sıra beklemekte zorluk çekmek, bekleyememek
- Aceleci davranmak
- Tepkileri kontrol edememe hali
DEHB genellikle kapsamlı bir değerlendirmeye dayalı olarak psikolog, psikiyatrist veya çocuk doktoru gibi eğitimli bir profesyonel tarafından teşhis edilir.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) Neden Olur? Sebebi Nedir?
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB), ebeveynlerin ve ya çocuğu yetiştiren kişilerin, çocuğun gelişimi sırasında yaptığı hatalardan, çocuğa karşı olan tutumları ya da davranışlarıyla ortaya çıkan bir bozukluk değildir. DEHB genetik ve nörobiyolojik bir bir rahatsızlıktır.
Ve bu bozukluğa sahip olduğunuzu düşünmeniz için yukarıda ki belirtilerden en az 5 tanesine (+17 yaş yetişkinler için) sahip olmalısınız. Çocuklar için ise 6 ve daha fazlası olmalı. Belirtilerin arada bir ortaya çıkıyor olması, bu durumları bazen yaşıyor olmanız bu bozukluğa sahipsiniz demek değildir. Bunların sürekli ve her yerde oluyor olması ve belirtilerin çoğuna sahip olmanız gerekiyor ki bu konuda şüphelenmeye başlayın. Eğer böyle bir şüpheniz varsa tabii ki bir uzmana görünün.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) Tedavisi
DEHB tedavisi genellikle ilaç ve tedavinin bir kombinasyonunun yanı sıra yaşam tarzı değişikliklerini içerir. Odak nokta, bireylerin semptomlarını yönetmelerine ve yaşam kalitelerini iyileştirmelerine yardımcı olmaktır.
İlaç, DEHB’nin ana tedavisidir, ancak mutlaka durumu iyileştirmez. İlaç, konsantrasyonu artırmaya, dürtüselliği ve hiperaktiviteyi azaltmaya, dürtüselliği yönetmeye, uykuyu iyileştirmeye ve yıkıcı davranışları azaltmaya yardımcı olmak için kullanılabilir.Psikoterapi ve davranış terapisi de DEHB tedavisinin önemli parçalarıdır. Bu, bireysel, aile ve grup terapisini içerebilir. Psikoterapinin amacı, bireylerin DEHB semptomlarıyla başa çıkma stratejileri geliştirmelerine ve benlik saygısı geliştirmelerine yardımcı olmaktır.
Rutin ve yapı, yeterli uyku, sağlıklı beslenme alışkanlıkları ve egzersiz gibi yaşam tarzı değişiklikleri de semptomları yönetmeye yardımcı olabilir.
Özetle:
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, bireylerin günlük yaşamlarında önemli ölçüde bozulmalara neden olabilen karmaşık bir bozukluktur. DEHB tedavisi karmaşıktır ve ilaç, psikoterapi ve yaşam tarzı değişikliklerinin bir kombinasyonunu içerir. Doğru teşhis ve tedavi ile semptomlar yönetilebilir ve bireyler tatmin edici bir yaşam sürdürebilirler.
GIPHY App Key not set. Please check settings