Dismorfofobi Nedir ? Beden Dismorfik Bozukluk (BDB) Nedir, Nasıl Görünür ?
Dismorfofobi Nedir ?
Dismorfofobi, kişinin dış görünüşüne takıntılı olması durumudur. Sürekli olarak bedeniyle meşgul olması ve vücuduna aşırı bir şekilde odaklanması halidir. Gerçek ve ciddi boyutta bir takıntı çeşidi olan dismorfobi, psikolojik bir rahatsızlıktır.
Beden Dismorfik Bozukluğu Nedir ?
Beden dismorfik bozukluk, vücut dismorfobi, beden veya vücut algısı bozukluğu…
Beden dismorfik bozukluğu, bireylerin dış görünüşleriyle alakalı yaşadıkları yoğun problemlerinin bulunduğu psikolojik bir rahatsızlıktır.
Beden algısı bozukluğu, kişinin görünümüne kafayı takmış olması ve bunu gerçek bir takıntı haline getirmesi olayıdır. Bu bozukluk kişinin dış görünüşünde herhangi bir kusurunun olup olmaması durumuna bağlı değildir.
Vücut algısı bozukluğu, bireyin kendi görünüşünde algılamış olduğu kusurları saplantı boyutuna getirmesidir. Saplantı haline gelen bozukluk kişiyi zihinsel olarak tamamen dış görünüş odaklı bir yaşam sürmesine neden olur.
Kişinin vücudunda, herhangi bir kusur olsa da olmasa da bu bozukluk gerçekleşebilir ve devam edebilir. Dismorfobik bozukluğa sahip olan kişilerde kendi vücütlarını algılama biçimleri dışarıdan farklı ve yanlıştır. Sürekli kendilerinin, biçimsiz, şekilsiz ve çirkin olduklarını düşünürler ve buna inanırlar. Kendi algıladıkları kusurları takıntı haline getirirler ve bunun kaygısı, endişesi üzerlerinde oldukça fazla ve sık bulunur.
Bu problemi yaşayan kişilerin takıntıları, günlük hayatlarını büyük oranda olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Obsesyon (takıntı) kısmı çok fazla olduğu için bazı uzmanlar bu rahatsızlığı obsesif kompulsif bozukluk (OKB) içerisinde değerlendirmektedir.
Kendilerini kusurlu buldukları için sevmezler hatta nefret ederler ve kendilerini sürekli birileriyle kıyaslarlar.
Vücut dismorfobi, beden dismorfik bozukluk ya da beden algısı bozukluğu, her 100 kişiden 2’sinde görülen bir rahatsızlıktır ve genellikle kadınlarda görülür. Ergenlik ve genç yetişkinlik dönemlerinde daha sık görülür, bu dönemlerde ise her 100 kişiden 12’sinde görülmektedir.
Belirtileri Nelerdir, Nasıl Görünür ?
- Daima kendilerinin kusurlu buldukları bölgeler ile ilgilenirler, gün içerisinde ayna karşısında çok fazla vakit geçirirler.
- Bu rahatsızlığı yaşayan kişiler, kıyafet, makyaj ya da saçları gibi şeylerle kusurlarını kapatmak için uğraşırlar. Kusur kapatmak uğruna sıkça değişmeye çalışırlar.
- Normalde umursanmayacak ufak bir kusuru dahi kendi içlerinde büyüterek önemli ve ciddi bir problem haline getirebilirler.
- Sürekli olarak dışarıdan görünüşleriyle alakalı onaylanma isteği duyarlar. Çevrelerine her zaman nasıl göründüklerini sorma ihtiyacı hissederler ve kusurlu kısımların kötü görünüp görünmediğini sorup dururlar.
- Beden algısı problemi yaşayan bu dismorfik kişiler, dış görünüşlerinden rahatsız oldukları ve bunu bir takıntı haline getirdikleri için kendilerini yalnızlaştırma politikası uygularlar. Sosyal olmayı pek tercih etmezler, dışarı çıkmak yada birileriyle görüşmek istemezler ve genelde evlerine kapanıp kendileriyle uğraşmaya devam ederler.
GIPHY App Key not set. Please check settings
29 Comments