Narkolepsi Nedir ? Narkolepsi Ne Demek ?
Narkolepsi Nasıl Bir Hastalık ?
Bilinen birçok uyku hastalığı var ve narkolepsi bunlardan sadece bir tanesi. Narkolepsi, uyku hastalığı olarak bilinen nörolojik (sinir sistemi ile alakalı) bir hastalıktır. Bu hastalığın görülme olasılığı % 0,5-2 oranındadır. Kronik bir rahatsızlıktır ve genel olarak 10-25 yaş aralığında meydana çıkar. Bu rahatsızlığı yaşayan hastalarda gün içerisinde sürekli olarak normal olmayan bir uyuşukluk ve uyku hali mevcuttur. Anormal vakitlerde aniden uyku atakları gelişebilir.
Bu hastalığın teşhis edilmesi biraz zordur bu nedenle teşhisleri genellikle geç konulur. Yanlış teşhislerin konulma durumu her hastalıkta olduğu gibi bunda da söz konusudur, teşhisi zor olan hastalıklarda yanlış teşhis durumu daha sık görülebilir.
Narkolepsi, sinir sistemini oldukça olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığa sahip olan hastaların genelinde “katapleksi” denilen beklenmeyen geçici kas kontrolü kaybı yaşanmaktadır.
Bireyler bu hastalık nedeniyle gündelik işlerini yürütmekte dahi zorlanırlar ve hatta insan ilişkilerinde de sorunlar yaşarlar. Bu kişilerin okul ve iş gibi yerlerde başarısız olması beklendik bir durumdur. Narkolepsi elbette ki ölümcül bir hastalık değildir ama günlük hayatı ve sosyal yaşamı büyük ölçüde etkilediği için olumsuz durumlara sebebiyet verebilir. Narkolepsiye sahip birey gün içinde sürekli bir uyuşukluk ve uyku hali içerisinde olduğu için ister istemez dikkatsizlik yaşayacaktır. Dinç ve zinde kalması pek beklenemez. Ve bundan dolayı istenmeyen yaralanmalar, kazalar ve en kötüsü de hayatını tehlikeye atabilecek durumları doğurabilir.
Narkolepsi kesinlikle normal olmayan bir durumdur ve her uyuşuk, uykuyu seven ya da uykusu derin olan insanlara bu teşhisi koymak çok yanlıştır. Zaten narkolepsi hastalarında gece uykusu sanıldığı gibi deliksiz ve yoğun bir uyku değildir. Aksine, bu rahatsızlık geceleri derin olmayan ve bölünen uykulara sebep olur.
GIPHY App Key not set. Please check settings
31 Comments