in

Sanatın Yapıtaşları (Unsurları)

Sanatın Yapıtaşları (Unsurları)

Sanatın Yapıtaşları (Unsurları)
Sanatın Yapıtaşları (Unsurları)

Sanatın Yapıtaşları (Unsurları)

Sanatın altı tane temel unsuru vardır ve bu unsurlar sanatın yapıtaşlarıdır, olmazsa olmazlarıdır. Sanatın unsurları (yapıtaşları) şu şekildedir; çizgi, renk, boşluk, doku, şekil, ton ve değerdir.

Sanatın Unsurları

  • Çizgi: Çizgi tanım olarak, iki noktanın birbirine bağlanması ile oluşan şeydir. Sanatta bu iki noktanın birbirine bağlanmasından çok nasıl bağlandığı önemlidir. Sanatçının çizgiyi oluşturmak için o noktaları birbirine bağlayabileceği milyonlarca olasılık vardır. Çizgiler, dolayısıyla noktalar istenilen şekilde ve şekillerde kullanılabilir. Yönü fark etmeksizin bir çok çizginin bir araya gelmesiyle çizim oluşturulabileceği gibi iki tane noktadan yani tek bir çizgiden de çizim oluşturabilmek mümkündür. Çizgi çok yönlü, açık uçlu ve milyonlarca ihtimal dahilinde olan bir unsurdur
  • Boşluk: Sanatta çalışma üzerinde nesnelerin bulunduğu alana ‘pozitif alan’ denir ve bu alanın dışında ve nesnelerin boşlukları arasında kalan kısımlara da ‘negatif alan denir. Boşluk unsuru sanatta nesneleri birbirinden ayıran bölümleri, ortaya çıkardıkları derinlik ve düzeni aynı zamanda da nesnelere atfedilen fiziksel uzayı temsil eder.Boşluk unsuru çalışmalara boyut kazandırmak ve nesneler arasındaki mesafeyi irdelemek açısından da önemlidir. Sanatçı bir nesneyi diğer nesneden uzakta göstermek istiyorsa uzak olmasını istediği nesneyi diğerine nazaran daha küçük çizerek bu etkiyi boşluktan yararlanarak yakalayabilir.
  • Doku: Doku unsuru yansıtmanın birden fazla şekli vardır. Bu direkt temas halinde hissedilebilen bir doku olabilir yada gölgelendirme ve desen teknikleriyle doku hissiyatı kazandırılan bir çalışma olabilir… Sanatçı çalışmasında somut bir dokuda yaratabilir resim teknikleriyle çalşmasına kazandırdığı göz yanıltıcı örtük bir dokuda yaratabilir.
  • Renk: Renk unsuru tabii ki çeşitli boyalarla çalışmaya eklenen bir unsurdur. Her çeşit boya ve renklendirici kısacası renk veren bütün her şey bu unsur için geçerlidir. Renkler ile çalışmaya yine boyut kazandırabilir, gölgelendirme çalışmaları yaplabilir, şekillerin tasvirinde kullanılabilr, dernilik belirtmek açısından kullanılabilir, ruh hali yada çalışmada yaratılan imajı ifade etmek gibi irçok amaç için kullanılabilir.
  • Şekil: Şekil unsuru burada çizilebilen her şeyi kapsıyor gibi… Geometrik şekiller, nesneler, figürler, dağlar, bayırlar… Bu şekiller renkler ve dokulardaki konstrastlarla birleşerek tasvir edilebilirler.
  • Ton/Değer: Ton sanat eserinde aydınlığı ve karanlığı ifade eder diyebiliriz. Tonların kullanılması ışık ile karanlık arasındaki kontrastı ve derinliği yaratmak için kullanılır. Tonlar ile aydınlık ve karanlık ortamlar, nesneler yaratabilirsiniz. Ve tabii tonlamayı kullanarak gölgelendirme yapabilir ve çalışmaya boyut kazandırabilirsiniz.

What do you think?

Bir yanıt yazın

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

Hidrofili Nedir ? Hidrofilik Nedir? Hidrofilik Madde Nedir? Hidrofilik Örnekleri

Hidrofili Nedir ? | Hidrofilik Madde

Sanatın İlkeleri

Sanatın İlkeleri