Balina Aydın’ın Hikayesi | 1992’de Gerze Limanı’na Gelen Beyaz Balina
Balina Aydın’ın Hikayesi
25 Ocak 1992 tarihinde Gerze Limanı’nda bulunan balıkçı Mehmet İzmirli limanda beyaz bir balina olduğunu gördü. O ana kadar Karadeniz’de böyle bir balık hiç görülmemişti. Sinop iline bağlı olan Gerze ilçesi limanında bu balığı gören balıkçı, hemen o zamanın belediye başkanı olan Durmuş Çetin de dahil olmak üzere herkese bu haberi verdi.
Haberi alan ve beyaz balinayı görmeye gelen balıkçılardan birisi bu balinayı “Şişman Aydın”a benzettiğini söyledi. Bu söylemden sonra bu balığa herkes “Aydın” diye seslenmeye başladı ve balinanın adı “Aydın” olarak kaldı.
Aydın, limanda görüldüğü anda hemen Gerzelilerin ilgisini kendi üstüne çekmeyi başarmıştı. Gerzeliler onu çok seviyor ve elleriyle besliyorlardı. Gördüğü bu sevgi karşısında kayıtsız kalmayan Balina Aydın insanların kendi başını okşayarak sevmelerine de izin veriyordu.
Gerze halkının Aydın’ı bu denli sevmesi ve ona balıklar ikram etmeleri Aydın’ın bayağı hoşuna gitmişti. Aydın içerisinde bulunduğu durumdan oldukça hoşnuttu ve bundan dolayı hep o limanda duruyor ve oradan hiç ayrılmıyordu.
Çok zaman geçmeden Aydın’ın ünü tüm Türkiye’ye yayılmıştı. Türkiye’nin her yerinden insanlar Gerze Limanı’na Aydın’ı görmek ve sevmek için geliyordu. Biraz daha zaman geçtikten sonra maalesef Aydın’ı sadece Türkiye değil tüm dünya tanımaya başlamıştı.
İngiltere Aydın’ı satın almak için Belediye Başkanı Durmuş Çetin’e 25.000 pound teklif etmişti. Elbette ki Durmuş Çetin dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in de desteğiyle bu teklifi reddetti.
Balina Aydın’ın aslında bir araştırma enstitüsünün havuzundan kaçtığı ve Ukrayna Sivastopol Limanı’ndan gelen Beluga türü bir beyaz balina olduğu ortaya çıktı. Bu öğrenildikten kısa bir süre sonra Ruslar Aydın’ı geri almak için büyük ağlar ile Gerze Limanı’na geldiler ve Aydın bir Rus gemisine bindirilerek araştırma havuzuna geri götürüldü.
İnsanlar bu duruma çok üzülmüştü ve Aydın’a tekrar eziyet edilmesini hiç istemiyorlardı. Neyse ki henüz bir hafta olmadan Aydın tekrar kaçıp Gerze Limanı’na gelmişti. Aydın’ı tekrar limanda gören insanlar onu müthiş bir coşku ve sevinçle karşıladı. Balina Aydın tam da limanda Gerze Festivali yapılacağı zaman gelmişti, Aydın bu festivale gelerek büyük renk katmıştı.
Festivalden sonraki sabah limana gelen insanlar Aydın’ı orada göremediler, görünen o ki festival gecesi Aydın kayıplara karışmıştı. O geceden sonra Aydın’dan hiç haber alınamadı ve bir daha Aydın’ı gören olmadı.
Gerzeliler Balina Aydın’ı hiç unutmak istemediler ve tam limanın girişine onun bir heykelini diktiler, heykelin altına da hikayesini yazdılar. Ancak daha sonra bu heykel başka bir yere taşındı, en sonunda ise heykel kaldırılıp Gerze garajına atıldı…
GIPHY App Key not set. Please check settings