in

Müzik Ruhun Gıdası Mıdır ? | Bu Söz Kime Aittir ?

Müzik Nedir ? | Müzik Ruhun Gıdası Mıdır ? | Müzik Ruhun Gıdasıdır Sözü Kime Aittir ?

Müzik Ruhun Gıdası Mıdır Bu Söz Kime Aittir
Müzik Ruhun Gıdası Mıdır Bu Söz Kime Aittir

Müzik Nedir ?

Müzik, seslerden, ritimlerden ve kağıda dökülen duygu, düşüncelerden oluşan bir ahenk bütünlüğüdür. Temeli hayvan ve doğa seslerine dayanan müzik sanatının sesten oluştuğunu biliyoruz. Ama sesin bir doğa olayı olduğunu biliyor muyuz ?

Evet, ses tabii ki de bir doğa olayıdır. Müzik bu doğa olayından yararlanarak kendini geliştirip günümüzde ki şeklini almıştır. Günümüzde ki şekli dememe bakmayın müzik tek bir şekilde değildir.

Müziğin bildiğimiz, bilmediğimiz bir sürü türü vardır ama şimdilik bu konunun detaylarına girmeyeceğim, müzik türlerine daha sonra başka bir yazımızda yer veririz, şimdi “müzik ruhun gıdası mıdır?” sorusuyla devam edelim.

Müzik Ruhun Gıdası Mıdır ?

Müzik, tıpkı yemek, içmek gibi insanın yaşamı için gerekli olan doğal ihtiyaçlarımızdan birisidir. Müzik ve tabii ki sanat, insanın ruhsal açıdan beslenmesini ve gelişmesini sağlar. Yemek, içmek gibi ihtiyaçlar fizyolojik açıdan gereklidir, müzik ve sanat gibi ihtiyaçlar ise psikolojik açıdan gereklidir.

Müziğin ruhu iyileştirdiği bilimsel olarak da kanıtlanmış bir gerçektir. Evet, müzik ruhun gıdasıdır, aynı zamanda müzik gerçekten ihtiyaç duyduğumuz bir sanattır. Belirli zamanlarda dinlediğimiz müzik türleri değişkenlik gösterir, bunun sebebi de o an beslediğimiz duygu ile uyumlu müzikler seçmemizdir. Müzik ile ruhu bağdaştırdığımız nokta tam da burasıdır aslında. Farklı duygular için farklı müzik seçimleri yapıyoruz, o an ki ruhsal olarak ihtiyacımız olan neyse ona yöneliyoruz.

Bazen de rastgele şarkılar açarız sadece müzik dinlemek amacıyla, o zamanlar da ise çalan müziğin biz de uyandırdığı ruh haline bürünürüz. Eğlenceli, hareketli bir müzik dinliyorsak vücudumuz hareketlenir ve dans etmek isteriz. Hüzünlü, slow bir müzik dinliyorsak düşüncelere dalabiliriz, arabesk bir müzik dinliyorsak efkarlanıp, ağlayabiliriz.

Müzik her yerdedir. Her an her yerde istemediğimiz, sevmediğimiz müziklere de maruz kalabilir, sevdiğimiz müziklere de denk gelebiliriz. Yani her zaman müziği seçemeyebiliriz, fakat ne olursa olsun maruz kaldığımız müziğin biz de uyandırdığı duyguları ister istemez hissederiz.

Müzik Ruhun Gıdasıdır Sözü Kime Aittir ?

Müzik Ruhun Gıdasıdır, Sokrates, Socrates
Sokrates

“Müzik ruhun gıdasıdır” sözü Yunan filozof olan Socrates’e aittir. Ve yazımızdan anlayacağımız şekilde çok doğru ve yerinde bir sözdür. Müzik duygularımızı daha iyi anlamamıza ve kendimizi tanımamıza da yardımcı olur. Şarkılarını beğendiğimiz, severek dinlediğimiz şarkıcılarla da aramızda bir bağ oluşturur çünkü onun hissedip bize müzik aracılığıyla bizlere aktardığı o duyguları biz de yaşadığımız için onu seçmiş ve sevmişizdir. Aynı hisler aynı duygular ilişkiyi ve bağlılığı kuvvetlendirir bundan ötürü de şunu söyleyebiliriz ki müzik tarzı aynı olan kişilerin çok daha iyi anlaşabilme ihtimalleri vardır. Gerçi günümüzde müzik kültürü denen bir şey pek kalmadı ama hala kaliteli işler çıkaran sanatçılar varsa kaliteli dinleyiciler de vardır, umarım. Her önüne gelen eline mikrofon alınca müzik yaptığını sanarak müzik sanatını ve kültürünü öldürmeye meyilli. Ama siz dinleyiciler olarak bari siz müziği öldürmeyin. Aklıma gelmişken Müzik kültürü konusunu da bir yazımda işleyeceğim, şimdilik bu kadar. Son sözüm;

Müzik bir sanattır ve onu ancak bir sanatçı icra edebilir.

What do you think?

Bir yanıt yazın

GIPHY App Key not set. Please check settings

83 Comments

Kediler Süpürge ve Fön Makinesinden Neden Korkar ?

Kediler Süpürge ve Fön Makinesinden Neden Korkar ?

Cahit Sıtkı Tarancı Ölüm Korkusu

Cahit Sıtkı Tarancı’nın Ölüm Korkusu