in ,

Pikaj Nedir ? | Pikaj İçin Gereken Malzemeler

Pikaj Nedir ? | Pikaj İçin Gereken Malzemeler

Pikaj Nedir ? | Pikaj İçin Gereken Malzemeler
Pikaj Nedir ? | Pikaj İçin Gereken Malzemeler

Pikaj Nedir ? | Pikaj İçin Gereken Malzemeler

Pikaj Nedir ?

Bir tasarımın basılabilmesi için kameraya hazır çiziminin hazırlanması gerekir. Bu çalışmaya “pikaj” adı verilmektedir. Tasarımcı, görsel unsurların nasıl yerleştirildiğini görmek ve denetleme fırsatını pikaj üzerinde bulur. Pikaj, kamera ile filme alınmaya hazır bir çalışmadır. Kamera ile kaydedilen film ise daha sonra baskı kalıbının hazırlanmasında kullanılır.

Pikaj İçin Gereken Malzemeler

Pikaj için gereken ilk malzeme, çizim yüzeyidir. Çizim yüzeyinin, tasarımın gerçek ölçülerinden biraz daha büyük tutulmasına ve rapido, çini mürekkebi, kurşun kalem gibi malzemelerle çizim yapmaya elverişli olmasına dikkat edilmelidir. Bu yüzeyler; iyi kalitede resim kağıtları, üzerlerinde açık mavi renkte milimetrik çizgiler taşıyan bristol kartonları, kuşe kağıtlar ve aydıngerlerdir.

Pikajda kullanılan diğer malzemeler ise şöyle sıralanabilir: T cetveli, gönye, maskeleme bandı, yapıştırma malzemesi (kauçuk çözeltisi), makas, cımbız, maket bıçağı, jilet, beyaz guaj ya da sıvı daktilo silgisi, kurşun kalem, rapido, fırça, trilin ve çini mürekkebi.

Dizgi çıktıları, reprodüksiyonlar ve illüstrasyonlar pikaj üzerinde bir araya getirilir. Yapıştırmada genellikle iki malzemeden yararlanılır. Küçük parçaların yapıştırılmasında kauçuk çözeltisi (solüsyon) kullanılır. Büyük parçaların yapıştırılmasında ise mumlama yöntemi tercih edilmektedir. Çizim bittikten sonra bütün lekeler ve çizim yanlışları, beyaz bant, beyaz guaj ya da sıvı daktilo silgisi ile kapatılmaktadır.

Birçok renk kalıbının üst üste kullanıldığı durumlar dışında, genellikle bütün görsel unsurlar aynı yüzey üzerinde ve gerçek boyutlarında gösterilir. Büyütülmesi ya da küçültülmesi istenen pikajların üstüne gerekli bilgiler not edilmelidir.

Fotoğraf, slayt ve illüstrasyon gibi malzemeler renk ayrımı işleminden geçirildiği için, pikajdan ayrı tutulurlar. Pikaj üzerinde yer alan fotoğrafların bulunduğu bölümler içi siyah ya da kırmızı renklerle doldurulmuş kutular halinde gösterilmelidir. Bu iş için özel olarak üretilen kırmızı ve siyah renkte bantlar bulunmaktadır. Pikajdan alınan negatif film üzerinde fotoğrafların yer alacağı kutular saydam yüzey-ler halinde elde edilir. Böylelikle fotoğraflardan alınan tramlanmış negatifler, bu saydam kutular içine kolaylıkla monte edilebilir. Bazen siyah-beyaz çalışmalarda fotoğraflar önceden tramlanır ve tramlanmış pozitif kopyalar doğrudan doğruya pikajın üzerine yapıştırılırlar.

Pikaj, bir tasarımın basılma sürecindeki ilk basamaktır. Bu çalışma, çizim yüzeyi üzerine önceden belirlenen konumda yerleştirilmiş ve kamerayla pozlanmaya hazır hale getirilmiş bütün görsel unsurları içerir. Bu nedenle, pikajın kusursuz olarak hazırlanması gerekir. Harflerde ki kırılmalar, imla yanlışları, baskı tekniği açısından risk oluşturan çalışma yöntemleri vb. basılı işe aynen yanşayacaktır. Pikaj çizimine başlaman önce slayt, fotoğraf, tipografi, illüstrasyon gibi görsel unsurları istenilen boyutlarda büyütmek ya da küçültmek gerekir.

Bunun için iki yöntem vardır:

1. Diyagonal Çizgi:

Büyütülmesi ya da küçültülmesi gereken görsel unsurun sınırlarını belirleyen çerçeve çizgileri, üzerine yerleştirilen yarı saydam bir kağıda aktarılır. Çerçeveyi oluşturan dikdörtgenin sol alt köşesi ile sağ alt köşesi, cetvel yardımıyla, diyagonal bir çizgiyle birbirine bağlanır. Eğer imgenin büyültülmesi söz konusu ise, bu diyagonal çizgi çerçevenin sağ üst köşesinin daha yukarısına uzatılmalıdır. Bu diyagonal çizgi üzerinde alınacak herhangi bir noktadan, çerçeveyi oluşturan doğrulara çıkılacak dikmelerle; imgenin orantılı olarak büyütülmüş yada küçültülmüş örnekleri elde edilir.

2. Orantı Cetveli:

Orantı cetveli, büyütme ve küçültme işleminde sık kullanılan, kolay ve hızlı çalışma olanağı veren bir araçtır. Orantı cetveli, genellikle aynı merkezden birbirine bağlanan iki diskten oluşur. Disklerin çevresi milimetrik çizgiler ile bölünmüştür. Görsel imgenin en yada boy ölçüsü ile, büyültme ya da küçültme durumunda istenen en yada boy ölçüsü iki disk üzerinde üst üste çakıştırıldığında; disklerin bütün kenarlarında birbirleriyle karşılıklı olarak çakışan bütün ölçüler, görsel unsurun orantılı olarak küçültülmüş yada büyültülmüş boyutlarını gösterir.

What do you think?

Bir yanıt yazın

GIPHY App Key not set. Please check settings

33 Comments

Tasarımcının Görsel Düzenleme Üzerine Etkisi

Tasarımcının Görsel Düzenleme Üzerine Etkisi

Baskıya Giriş | Baskı Hakkında Genel Bilgiler

Baskıya Giriş | Baskı Hakkında Genel Bilgiler